enru
Aktív részvétel
A fiatalok véleménye, szavazata mindenhol nagyon fontos: ezt bizonyítja az is, hogy mind a társadalmi, mind az állami szervezetek változatos módszereket, programokat dolgoznak ki a fiatalok választási aktivitásának növelésére Európa-szerte. Szeretnénk néhány példával szemléltetni a programok sokszínűségét, s egyúttal újabb ötleteket adni az érdeklődőknek a fiatalok hatékony felkészítéséhez, motiválásához.
2006-12-14 12:21:08
Az ACEEEO szerepe a magyar fiatalok választási aktvitásának ösztönzésére
2006 elején készült egy felmérés Magyarországon a fiatalok politikai tájékozottságáról. A felmérés szerint a magyar középiskolások mintegy fele nem volt képes megnevezni a jelentősebb magyarországi pártok közül egyet sem, s a leendő választópolgárok jelentős arányban mondták azt, hogy a többpártrendszer nem része a demokráciának. A “választási analfabétizmus” megszűntetésének számos módja, eszköze és érdekeltje van. Oktatási intézmények, választási szakértők, civil szervezetek, a média és a politikusok mindannyian szerepet játszanak a fiatalok politikai és választási kultúrájának formálásában.

tovább>>>
2006-12-13 14:48:51
A fiatalok demokratikus részvételének ösztönzése Spanyolországban
Murcia régió Diák Egyesületeinek Szövetsége (FEMAE) alapvető feladatának tekinti, hogy támogassa a diákok részvételét az iskolai életben, s ily módon is tanítson a demokratikus részvétel fontosságára. Spanyolországban nagyon jól működik a diákképviseleti rendszer, s a diákok iskolai ügyekben történő részvételét segítik többek között a diák egyesületek.

tovább>>>
2006-12-13 14:44:58
Fiatalok választási oktatása - németországi példák
Németországban a Szövetségi Központ a Politikai Képzésért (Bundeszentrale für politische Bildung/bpb) a legnagyobb szervezet, mely állampolgársági neveléssel foglalkozik. Tevékenysége elsősorban a demokráciával és a politikai részvétellel kapcsolatos tudás bővítésére irányul.

tovább>>>
2006-12-13 14:43:22
“A mi dolgunk” - az Obcianske Oko szlovák civil szervezet kampánya a 2002-es szlovákiai parlamenti választások előtt
A 2002-es parlamenti választásokat megelőzően a szlovák társadalmat kiábrándultság és a politikával szembeni bizalmatlanság jellemezte. Különösen a fiatal, jól képzett, városi fiatalok körében volt érzékelhető. A “minden párt egyforma és korrupt” típusú megjegyzések az érdeklődés hiányát, és a politikai folyamatoktól való eltávolodást jelezték. Ezért indult el “A mi dolgunk” elnevezésű kampány, melynek elsődleges célja az volt, hogy ösztönözze a fiatalokat (főleg az először és másodszor szavazókat) a parlamenti választásokon történő részvételre.

tovább>>>
2006-12-13 14:39:41
“A Ház” – Fiatalok klubja az egyesült Európáért
A Klub több mint tizenegy éve foglalkozik iskolán kívüli programok szervezésével. A mintegy 400 taggal bíró civil szervezet legfőbb célja az, hogy támogassa az Egyesült Európa gondolatát, Lettország Európai Uniós integrálódását, és segítse a demokrácia, tolerancia és az emberi jogok megszilárdulását.

tovább>>>
‹‹ 2 3 ››